Publisert

Fradrag for startkostnader i eget firma – slik får du det

Kontor med pc-er, illustrasjon til artikkel om fradrag for startkostnader i eget firma

Sist oppdatert 23. november 2022 av Paal Stavrum

EGET FIRMA, FRADRAG, STARTKOSTNADER: I forbindelse med regnskap og skatt i nystartede enkeltpersonforetak eller selskaper kommer gjerne spørsmålet opp: Når ble egentlig foretaket startet? Kan jeg trekke fra kostnader og utlegg som jeg hadde før startdagen? Lær mer om fradrag for startkostnader.

Når det gjelder skattemyndighetene kan det lønne seg å formalisere opprettelsen særlig av et enkeltpersonforetak så tidlig som mulig – med andre ord: Registrere foretaket i Brønnøysundregistrene.

Men også når det gjelder et AS, NUF, ANS eller SA er det ofte et poeng med rask registrering, i alle fall hvis forberedelsene til den kommende virksomheten medfører kostnader av betydning.

Les mer hos Miniforetak om hvordan du starter et enkeltpersonforetak.

Kjøp inn varer

Det kan faktisk lønne seg å starte «inntektsgivende aktivitet» så raskt som mulig, selv om det til begynne med kanskje er i beskjedent omfang.

Kjøper du inn de første varer til lager eller starter produksjon, er fradragsretten din etablert (selv om du foreløpig er uten inntekter). Slike fradrag for startkostnader kan du derfor ha rett på.

Ikke fradrag for markedsundersøkelse mv?

I verste fall kan du faktisk bli nektet å trekke fra kostnader i forbindelse med planleggingen av virksomheten hvis kostnadene påløp for tidlig. Dette kan til og med gjelde ting som markedsundersøkelser, søknader osv.

Lei lokaler, kjøp utstyr

Men hvis du leier lokaler eller skaffer deg produksjonsmidler, vil dette ha så «nær tilknytning» til din kommende inntektsgivende aktivitet at det ikke blir noen strid om din rett til fradrag fra det tidspunktet.

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.