Publisert

Næring: Fullt fradrag når du låner andres bil

Sist oppdatert 23. november 2022 av Paal Stavrum

BILHOLD, NÆRINGSDRIVENDE, ENKELTMANNSFORETAK, ENKELTPERSONFORETAK: En selvstendig næringsdrivende kan ofte være i den situasjon at den bilen som brukes i forbindelse med næringen ikke eies av den næringsdrivende selv.

Eieren kan for eksempel være foreldrene til den næringsdrivende, ektefellen, samboeren, en venn eller kjenning, eller en forretningsforbindelse for den saks skyld.

TIPS! Her er skattereglene klare: Næringsdrivende som bruker andres bil til næringskjøring, har full fradragsrett i sitt regnskap som om han eller hun eide bilen selv.

I praksis slår dette inn når dokumentert kjøring i næring med denne bilen ikke overstiger 6000 km samme år og bilen dermed skattemessig regnes som privatbil.

Fradrag gis etter inntektsårets ordinære km-sats.

Men det gis ikke fradrag for andre kostnader ved den aktuelle bilen.

Betaler eksempelvis den næringsdrivende noe til den som låner eller leier ut bilen, blir det ikke fradrag for dette i tillegg til fradraget etter sats for kjørte km i næring.

Aktuelt hjelpemiddel for dokumentasjon: Kjørebok (trykt hefte, A5)

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.