
Sist oppdatert 23. november 2022 av Paal Stavrum
BSU, BARN, sparing, SKATTEFRADRAG: Er det noe poeng i å åpne en BSU-konto for 11-12-åringer og betale inn av egne midler? Og gir dette den vanlige skattefordelen?
Svaret på dette er at barn på 11 og 12 ikke får noen skattefordel ennå, slik at det overhodet ikke er noen vits å opprette en BSU-konto for dem nå.
Da er det bedre å heller sette sparepenger på en annen konto, og opprette BSU-konto senere når barna får egen inntekt og dermed skatt som BSU-fradraget deres kan trekkes fra i.
Det kan nemlig tidligst skje fra det inntektsåret barnet fyller 13 år, og bare av skatt på arbeidsinntekt.
Dette gjelder fram til barnet blir 17 år. Fra da av skal barnet skatte selv også av renteinntekter og andre kapitalinntekter.
Husk også: Det er for tida (2022) et fribeløp på 65.000 kroner før skoleungdom skal betale noe som helst i skatt. Tjener ikke ungdommen (13-16 år) atskillig mer enn 65.000 kroner, er det altså heller ingen skattefordel å oppnå.
Men når det unge mennesket en gang begynner å betale skatt av egen inntekt, er det fornuft i en BSU-konto.
Tjener barnet ett år så mye at det for eksempel blir 2000 kroner i skatt, kan det lønne seg med 10.000 kroner inn på BSU-konto samme inntektsår. 20 prosent BSU-fradrag av 10.000 reduserer nemlig skatten med – nettopp – 2000 kroner.
TIPS! Det er likegyldig hvem som betaler innskuddet på BSU-kontoen. Fradragsretten ligger hos den som BSU-kontoen står på – barnet i dette tilfellet, altså.