Publisert

Både næringsinntekt og lønn: Slik ordner du skattemeldinga

Bilde av en pult med ulike papirer og verktøy i forbindelse med artikkelen Både lønn og næringsinntekt: Slik ordner du skattemeldinga

SKATT, LØNN, NÆRINGSINNTEKT, ENKELTPERSONFORETAK, ENKELTMANNSFORETAK: Mange som driver eget enkeltpersonforetak har i tillegg til næringsinntekten derfra også en del av sin samlede inntekt som lønnsinntekt.

I den situasjonen er du både arbeidstaker/oppdragstaker og næringsdrivende. Det er helt kurant.

  • Tjener du for eksempel 200.000 kroner i fast jobb, som vikar eller som lønnsfrilanser, er du arbeidstaker eller oppdragstaker.
  • Har du et overskudd på for eksempel 150.000 kroner i virksomheten din, er du næringsdrivende i den sammenhengen.

MERK! I et slikt tilfelle vil du også normalt ha både vanlig minstefradrag i lønnsinntekten og fradrag for kostnader i næringsinntekten.

Det er avgjørende for skatteetaten at du ikke blander de to typene inntekt og kostnader sammen, og at du fører dem riktig i selvangivelsen. Lær deg reglene! Fører du feil, risikerer du å betale for mye skatt.

  • All lønnsinntekt føres direkte i skattemeldingen.
  • All næringsinntekt føres først i regnskapssystemet ditt eller direkte i næringsspesifikasjonen (ny skattemelding fra og med skatteåret 2021, med innlevering 2022).

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.