Publisert

Mva i småbedriftens regnskap – enkelt forklart

Sist oppdatert 23. november 2022 av Paal Stavrum

MVA, MOMS, MERVERDIAVGIFT, REGNSKAP, EGET FIRMA, NÆRING: Driver en liten virksomhet uten særlig kunnskap om hva merverdiavgift inn og merverdiavgift ut innebærer for regnskapet og regnskapsføringen: Her får du oversikten – enkelt forklart.

MERK! Merverdiavgift forkortes ofte til mva eller moms – men disse tre begrepene betyr akkurat det samme.

Moms i regnskapet: Momsregistrert

Hvordan blir regnskapsføringen når du er momsregistrert?

For en virksomhet som er registrert i momsregisteret, blir moms – enkelt forklart – moms med 25-prosent-satsen behandlet slik i regnskapet:

EKSEMPEL: Betaler du feks 125 kroner for en vare eller tjeneste som du kjøper til virksomheten, inklusiv moms, splittes avgift og pris uten avgift. Regnskapet ditt vil vise at varen/tjenesten kostet 100 kroner pluss at moms utgjør 25 kroner.

Her blir det til sjuende og sist slik at de 100 kronene forblir i ditt resultatregnskap som en kostnad, mens de 25 momskronene går inn som en del av momsoppgjøret.

De 25 kronene er jo ikke noen kostnad så lenge du er momsregistrert. Du blir godskrevet dem i momsoppgjøret (annenhver måned, unntatt for bedrifter med lav momspliktig omsetning, som kan ha ett momsoppgjør for et helt årsoppgjør).

Moms i regnskapet: Ikke momsregistrert

For en virksomhet som ikke er registrert i momsregisteret, blir det enkelt forklart slik:

Betaler du feks 125 kroner for en vare eller tjeneste som du kjøper til virksomheten, inklusiv moms, er kostnaden som føres i regnskapet 125 kroner. Du spesifiserer ikke momsen.

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.