Publisert

Nøkkelråd til ungdom om deltidsjobb: Frikort, skattekort, lønn, feriepenger, skattemelding, attest

Sist oppdatert 23. november 2022 av Paal Stavrum

DELTIDSJOBB, SOMMERJOBB, VIKAR, ANSATT, LØNN, SKATT, SKATTEKORT, FERIEPENGER: For mange unge er deltidsjobb eller sommerjobb første møte med arbeidslivet og arbeidsgivere. Her er de viktigste punktene for ungdom i sommerjobb – eller i fast deltidsjobb.

1. Skriftlig arbeidsavtale

Du skal ha en skriftlig arbeidsavtale som skal inneholde opplysninger om arbeidstid, arbeidsoppgaver og lønn. Standard arbeidsavtale finner du på www.arbeidstilsynet.no.

2. Elektronisk skattekort – slik fungerer det

Skattekortet er elektronisk. Det betyr at du ikke får det hjem i posten, og at du ikke trenger å levere det til arbeidsgiver. Arbeidsgiveren henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten. Les mer

Bestill frikort hvis du tror du kommer til å tjene mindre enn 55 000 kroner, og bestill skattekort hvis du tror du kommer til å tjene mer enn 60 000 kroner. Les mer

Har du flere enn én arbeidsgiver, er det viktig at du gjør disse oppmerksomme på hvem som er din hovedarbeidsgiver (der du tjener mest) og hvem som er biarbeidsgiver(e). Slik sikrer du riktig skattetrekk. Les mer

3. Lønnsslipp

Du skal ha lønnsslipp hvor det går fram hvor mye du har tjent og hvor mye du eventuelt er trukket i skatt. Lønnslippen er en kvittering for trukket skatt. Ta derfor godt vare på dem!

4. Feriepenger

Du skal ha feriepenger som etter ferieloven er 10,2 prosent av brutto lønn. Jobber du på en arbeidsplass hvor de ansatte har rett til fem ukers ferie, skal feriepengene være 12 prosent av lønnen. Du har rett til å få feriepengene utbetalt ved sluttoppgjør, for ungdom er det ofte når sommerjobben er over. Er du i fast jobb, får du feriepengene sommeren året etter.

5. Sammenstillingsoppgave

Arbeidsgiveren skal alltid lage en sammenstillingsoppgave (tidligere: lønns- og trekkoppgave) som du vil motta i januar året etter sommerjobben. Denne viser hvor mye du har tjent i løpet av året og hvor mye du eventuelt er trukket i skatt. Vært smart: Kontroller sammenstillingsoppgaven mot lønnsslippene.

6. Selvangivelse

Sammenstillingsoppgaven er grunnlaget for beløpene som står i skattemeldingen (tidligere navn: selvangivelsen) og i den foreløpige skatteberegningen din (som du får fra Skatteetaten året etter). Sjekk at beløpene stemmer (det er ditt eget ansvar å kontrollere). Har du ikke endringer eller tillegg til den forhåndsutfylte skattemeldingen, kan du la være å levere den.

7. Attest

Husk å be om attest fra arbeidsgiveren din når du slutter. Attesten skal inneholde opplysninger om hvilke arbeidsoppgaver du har hatt og hvor lenge du har jobbet. Ta godt vare på den, den kan være nyttig når du søker annen jobb. Har arbeidsgiveren vært fornøyd med det du har gjort, kan du spørre om han eller hun vil skrive noe om det på attesten.

Lykke til i jobben!

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.