Publisert

Sniker du deg til å jobbe i ferien?

JOBB, FERIE, ARBEIDSNARKOMANI: – For dem som er avhengig av jobben kan ferie føre til at de blir rastløse, stresset og får humørsvingninger, ifølge psykolog Cecilie Schou Andreassen.

Hun har tatt doktorgrad i arbeidsnarkomani ved Universitetet i Bergen.

Schou Andreassen sier at ferien kan bli en slitsom periode både for den som er rammet og for familien.

– Jeg har hørt ulike personer si at det er veldig vanskelig med ferie, og at det kan gå ut over omgivelsene og dem de reiser med, sier hun.

Noen løser det ved at de tar med seg arbeid, andre sier at de skal ta seg en joggetur mens de i stedet jobber.

Andre kniper inn på ferielengden eller avslutter ferien tidligere enn planlagt.

Hardtarbeidende eller arbeidsnarkoman?

En undersøkelse fra Ranstad Work Monitor viste at norske arbeidstakere generelt har større problemer med å legge jobben til side i ferien enn andre.

TIPS! Selv om mange, særlig ledere, har vondt for å ta seg helt fri, så er det viktig å skille mellom når det bikker over i avhengighet.

Det er viktig å si at arbeidsnarkomani ikke bare er å jobbe mye, det går et skille mellom hardtarbeidende og arbeidsnarkoman.

-Kort sagt kan vi si arbeidsnarkomani dreier seg om at følelser og tanker er sterkt fokusert om jobben, sier Schou Andreassen.

DrivBedre-pakken 2022 – nå til halv pris

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er nå kun 472 kroner (21 kroner/e-bok)!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år, med utgivelse i februar/mars.