Publisert

Starte ENK: Det gjør du kjapt – gratis

Bilde av en uidentifiserbar forretningsmann som skriver på en datamaskin i forbindelse med artikkelen Et ENK oppretter du på et øyeblikk - gratis

STARTE ENK: Et enkeltpersonforetak – ENK, på folkemunne ofte kalt enkeltmannsforetak – har du/er du ifølge Skatteetaten i det øyeblikk du mottar din første næringsinntekt. (Dette er det samme som å være selvstendig næringsdrivende.)

Hvis du ikke skal selge varer som du har innkjøpt for salg, trenger du ikke registrere enkeltpersonforetaket ditt i Brønnøysundregistrene.

Ved årets slutt skal årets omsetning i næring føres i et par tilleggsposter til skattemeldingen (som er det nye navnet på selvangivelsen) eller i Næringsoppgave 1, minus fradrag for alle utlegg i samme forbindelse.

Her kan du ha god nytte av veiledningen i vår ebok Næringsoppgaven: Gjør-det-selv (alle Risangers ebøker leveres i både epub- og pdf-format).

Nettoresultatet (overskuddet) av årets firmadrift går videre til skattemeldingen for beskatning (eventuelt til fradrag hvis det er underskudd i firmadriften).

Trenger ikke egen bankkonto når du skal starte ENK

Du trenger ikke opprette egen bankkonto for enkeltpersonforetaket, du kan bruke den lønns- eller brukskontoen som du har fra før. Men mange foretrekker egen konto for oversiktens skyld.

Fakturaer skriver du i oppstigende nummer (for eksempel 001, 002, 003).

TIPS! Du kan gjerne la første faktura bære nummeret 1392 (eller hva som helst) hvis du ikke ønsker å fortelle kundene dine at du er ganske «ny». Da må de neste fakturaene ha numrene 1393, 1394 osv. Ved hvert årsskifte kan du starte på ny nummerserie hvis du ønsker.

Må ha etternavnet i tittelen

Så lenge du har med etternavnet ditt kan du kalle enkeltpersonforetaket ditt hva du vil. Du kan for eksempel kalle det Olsen, Jens Olsen, SuperDuper Olsen, Jens Olsen SuperDuper eller hva du vil.

Du kan kontakte Skatteetaten og si at du har startet næring og vil betale forskuddsskatt (fire ganger i året). Dette er imidlertid ikke strengt nødvendig, og ingen kommer og tar deg om du avventer det.

Saken er ellers at du som person og ditt foretak er tett forbundet økonomisk, og at det i utgangspunktet er minimalt med formaliteter eller byråkrati som trengs.

Det er bare å starte ENK

Dette er den enkle metoden – det er slik de fleste næringsdrivende som er yrkesutøvere uten ansatte – og som ikke driver handel med varer – har gått i gang.

TIPS! Det står fritt til å registrere foretaket ditt i Brønnøysundregistrene. Det skjer gratis i Enhetsregisteret.

MERK! Bare når du skal selge mva-pliktige tjenester, innkjøpte varer eller ha ansatte, er du nødt til å registrere foretaket. Det må gjøres i Foretaksregisteret, og der må du betale litt for registreringen.

Etter registrering får foretaket organisasjonsnummer – ni sifre som skal stå på brevark og fakturaer. Foretaket ditt vil dessuten være gjenfinnbart på www.brreg.no om noen – kanskje av dine mulige kunder – skulle ønske å sjekke deg opp der.

HUSK! Noen oppdragsgivere eller andre i næringslivet synes det er mer «seriøst» å få fakturaer med organisasjonsnummer.

Ingen regnskapstall eller slike opplysninger skal til Brønnøysund. Men Skatteetaten hører gjerne fra deg når det er tid for årsoppgjør

Summa summarum: Det er bare å gå i gang, uten videre, med ditt enkeltpersonforetak – hvis noen vil betale for dine tjenester. (Men må du sende ut fakturaer, må du ha registrert deg.)

Føler du behov for det, bør du kanskje finne en nærliggende regnskapsfører som du kan bruke som sparringspartner – iallfall den første tida.

DrivBedre-pakken 2022

2022-utgaven av DrivBedre-pakken består av 22 e-bøker, og prisen er kun 943 kroner – eller 43 kroner per bok!

I e-bøkene får du oppdatert kunnskap om skatteregler, satser, trygderegler, rapportering og annet som er viktig for bedriften din.

Du kan også kjøpe bøker enkeltvis. Bøkene i DrivBedre-pakken oppdateres og utgis i nye utgaver hvert år.